OSMANİYE'NİN KÖRFEZE BAĞLANMASI PROJESİ
Proje Adı; Osmaniye'nin Körfeze Bağlanması Projesi
Gerekçe; Hızla gelişen bir organize sanayi bölgesi, yine hızla gelişen ve büyüyen bir üniversitesi ve dışarıdaki üniversitelerde okuyan binlerce genci dolayısıyla yoğun bir kalifiye insan sirkülasyonu olan Osmaniye'mizin nüfusu 500 bini geçmiş ve büyük şehir olma yolunda büyük mesafe kat etmiştir.
Osmaniye'mizin denize uzaklığı 17 km. olmasına karşın deniz tarafı Hatay ve Adana sınırları ile kapanmış durumdadır.
Osmaniye 1865 Yılında Çukurova’yı yerleşik düzene geçirmek amacıyla kurulan Fırka-i İslahiye düzenlemesi ile Payas’ta kurulan sancak merkezi 1878 yılında Cebel Köyüne nakledilerek Cebelibereket adında bir il merkezi kurulmuş 1878-1909 yılları arasında Cebelibereket adı ile varlığını sürdürmüş, 1909 yılında Cebelibereket adı Osmaniye vilayeti olarak değiştirilmiş cumhuriyetin kurulması ile Osmaniye il statüsünü Cumhuriyet döneminde 1933 yılına kadar sürdürmüştür. Osmaniye vilayetine bağlı ilçe merkezleri ise, Dörtyol, Payas, Erzin, Hassa, İslahiye, Bulanık, Ceyhan, Sirkaiizir, Yumurtalık ilçeleri olmak üzere İskenderun körfezinin tamamını içine almaktadır.
1904 Yılı Cebelibereket Sancağı Haritası
1933 yılına kadar Cebelibereket vilayetine bağlı olan Payas, Dörtyol, Erzin, Adana iline bağlı Yumurtalığa kadar olan doğu Akdeniz sahil şeridinin bir kısmının Osmaniye iline bağlanarak Osmaniye'nin denize bir kapısının olması ve bu kapıdan limana ulaşması sanayinin pazarla bağlantısının hızlanması açısında önem arz etmektedir.
Osmaniye'nin Doğu Akdeniz'e kapı açılması Projesinin amacı Burnaz körfezinden Osmaniye ilinin doğu Akdeniz'e açılması ana amaçtır.
1933 yılına kadar Cebelibereket vilayetine bağlı olan Payas, Dörtyol, Erzin, Adana iline bağlı Yumurtalığa kadar olan doğu Akdeniz sahil şeridinin bir kısmının Osmaniye iline bağlanarak Osmaniye'nin denize bir kapısının olması ve bu kapıdan limana ulaşması sanayinin pazarla bağlantısının hızlanması açısında önem arz etmektedir.
Osmaniye'nin Doğu Akdeniz'e kapı açılması Projesinin amacı Burnaz körfezinden Osmaniye ilinin doğu Akdeniz'e açılması ana amaçtır.
Proje; Osmaniye, Toprakkale ilçesine bağlanacak Ceyhan köyleri olan Mustafabeyli kasabası ile Mustafabeyli kasabasına bağlı doğu köyleri. Azizli, Dutlupınar, Dokuztekne, Hamidiye, Sarımazı, Kurtpınar, Günyüzü, Birkent, Kurtkulağı Erzin ilçesine bağlı Yukarı Burnaz, Aşağı Burnaz, Turunçlu köylerinin Sarımazı adında yeni bir ilçe merkezi kurularak bu köylerin Sarımazı ilçesine bağlanmasını kapsar.
Not;
Dış kırmızı çizgi Osmaniye’ye katılacak toplam alanı göstermektedir. İç kırmızı
çizgi Hatay-Adana il sınırıdır. Mavi çizgi Osmaniye il sınırlarıdır. Harita
üzerinde mavi ve pembe çizgi ile belirtilen yerleşim yerleri Osmaniye iline
bağlanacak sınırı kapsamaktadır.
1933 Öncesi Osmaniye ilinin siyasi sınırları üzerinden müktesep hak iddiasında bulunulacaktır.
(Not: Bu madde ile ilgili uzman tarihçilerden oluşan bir heyet çalışması yapılacaktır)
Proje Özeti;
Projenin Adı |
Osmaniye’nin Körfeze Bağlanması Projesi |
Projenin Süresi |
Sürekli, |
Projenin Amaçları Ve Beklenen Sonuçlar |
1-1933 Vilayetler Kanunu İle Osmaniye İline Bağlı Olan Yerlerin Bir Kısmının Osmaniye’ye Bağlanması, (Ceyhan İlçesine Bağlı Sarımazı, Kurtpınar, Kurtkulağı, Dokuztekne, Dutlu, Hamidiye, Azizli, Mustafabeyli, Tatarlı, Çataklı, Burhanlı, Günlüce, Birkent (Hürüuşağı), Irmaklı Erzin İlçesinin, Aşağı Burnaz, Yukarıburnaz, Turunçlu Köyleri, 2- Osmaniye Organize Sanayi Bölgesinde Üretimi Yapılan Sanayi Üretiminin Kısa Yoldan Engelsiz Bir Şekilde Deniz Yolu İle Pazara Ulaşmasının Sağlanması, Elde Edilen Katma Değerin İlde Kalmasının Sağlanması, 3- Sanayi Üretimi Yapan İşletmelerin İşlemlerinin Kolaylaştırılması Ve Teşvik Edilmesi, 4- Liman Kurulması İle Osmaniye’mizdeki Hizmet Sektörünün Canlandırılması Ve Osmaniye’nin Lojistik Üsse Dönüştürülmesi, 5- İlgili Kamu Kurumları Ve Osmaniye’de Aktif Faaliyet Gösteren Sivil Toplum Kuruluşlarının Konuya Dikkatlerinin Çekilmesi Sivil Toplum Bilincinin Geliştirilmesi, 6- Hatay İlinin Demografik, Sosyolojik Ve Siyasi Yapısına Zarar Verilmeden Denize Ulaşım Sağlanması, |
Ortaklar |
Osmaniye Valiliği, Osmaniye Belediyesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğü, Osmaniye Ticaret Ve Sanayi Odası, Osmaniye Ticaret Borsası, Kent Konseyi, Siyasi Partiler, Basın Kuruluşları, Sivil Toplum Kuruluşları, |
Hedef Gruplar Ve Nihai Yararlanıcılar |
Osmaniye’de Aktif Faaliyet Gösteren Tüm Sivil Toplum Kuruluşları, Üreticiler, Büyük Şirketler Ve Küçük Esnaf, |
Temel Faaliyetler |
1-Konunun Takip Edilmesi İçin Teknik Ve Gözlem Gurubu Kurulması,
2- Teknik Ve Gözlem Gurubu Tarafından Yapılan Faaliyetlerin Gözlemlenip Rapor Hazırlanması,
3- Gerekli Toplantı Ve Yazışmaların Takip Edilmesi,
4- Projenin Basın Aracılığıyla Kamuoyuna Tanıtılması,
5- Osmaniyeli Bir Lider Olan Milliyetçi Hareket Partisinin Genel Başkanı Dr. Devlet BAHÇELİ Olmak Üzere Osmaniye Milletvekilleri, Belediye Başkanları, Muhtarlar, Osmaniye Ticaret Ve Sanayi Odası, Osmaniye Ticaret Borsası, Olmak Üzere İlde Faaliyet Gösteren Tüm Sivil Toplum Kuruluşları Ve Kanaat Önderleri Gücü Oranında Kamuoyu Oluşturacaktır,
|
Çok güzel Osmaniye için keşke gerçekleşse